Zamislite testo koje će vaše dosadašnje pravljenje pice podići na sasvim novi nivo – mekano kao oblak, ali istovremeno hrskavo kao da ste je upravo izvadili iz najbolje pećnice. Ovaj recept za testo za picu će vas oduševiti svojom jednostavnošću i fantastičnim rezultatima.
Sastojci:
- 500g brašna (tip 00 za savršenu mekoću)
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 kašičice maslinovog ulja
- 325ml tople vode
Uputstvo:
- Priprema kvasca: U maloj posudi pomešajte suvi kvasac, šećer i 125ml tople vode. Ostavite smesu da odstoji 5-10 minuta, dok se ne pojave balončići.
- Pomešajte suve sastojke: U velikoj posudi prosejte brašno i dodajte so. Napravite udubljenje u sredini.
- Dodajte kvasac i ulje: U sredinu brašna sipajte pripremljeni kvasac, dodajte maslinovo ulje i postepeno dodajte preostalu toplu vodu. Mesite testo dok ne postane glatko i elastično, oko 8-10 minuta.
- Ostavite da nadođe: Prekrijte posudu krpom i ostavite testo da odmara na toplom mestu dok se ne udvostruči u veličini, otprilike 1-2 sata.
- Podelite i oblikujte: Kada je testo naraslo, podelite ga na dva dela i oblikujte lopte. Svaku loptu stavite na pobrašnjenu površinu, pokrijte krpom i ostavite da odmara još 15-20 minuta.
- Razvijte testo: Razvijte svaku loptu na željenu debljinu i oblik. Sada je vaše testo spremno za dodatak omiljenih nadeva!
- Pecite: Prebacite testo na pleh za pečenje, dodajte omiljene sastojke i pecite u prethodno ugrejanoj pećnici na 220°C oko 15-20 minuta, ili dok testo ne postane zlatno smeđe.
Uživajte u savršenoj kombinaciji mekoće i hrskavosti a mi smo sigurni da vaša domaća pizza nikada nije bila ukusnija!