LIFESTYLE

Kakve veze imaju koža i stres?

dr. Srđan Pandurević

piše dr. Srđan Pandurević

Skoro mi je bila jedna klijentkinja na tretmanu lica, inače psiholog po struci. Dok sam ja ubrizgavao skin buster u njene nazolabijalne bore, pričali smo o njenom poslu i problemima koje najčešće rešava. Iznenadio sam se kada je rekla da je najčešći uzrok dolaska jednostavno — stres. Onda, razmišljajući o napregnutim mišićima čela koji prave onu klasičnu 11 između obrva, rekoh joj: mi se u stvari bavimo istim problemom, samo što vi rešavate uzrok godinama, a ja posledice u sekundama. Nije bila baš oduševljena mojim odgovorom.

Stres se manifestuje na razne načine, ali simptom koji je skoro nezaobilazan je napetost — napetost mišića, ali i mentalna napetost. Tu već vidimo prvu sponu između stresa i kože – mišići lica koji su konstantno napeti pre će da naprave bore, nego mišići koji su opušteni i aktiviraju se samo tokom mimike. Zato je botoks tako magičan – on izaziva opuštanje mišića, što izaziva nestanak bora. Ovaj efekat je tako jak, da glavobolje tenzionog tipa (dakle izazvane napetošću) često nestaju nakon tretmana lica. Lično imam desetak stalnih klijenata koji dolaze da rade botoks samo zbog toga što sprečava glavobolje.

Ali to nije jedina veza između stresa i kože. Hronični stres izaziva povećano lučenje kortizola, što izaziva mnoge nuspojave — od insulinske rezistencije do nesanice. A što se tiče kože, kortizol izaziva slabljenje potkožnog vezivnog tkiva, što se na licu manifestuje na mnoge načine:

  • podočnjaci (zbog istanjenja kože)
  • spušteni obrazi (zbog gubljenja vezivnog tkiva u jagodicama)
  • spušteni kapci (koža čela se spušta na lice)
  • nazolabijalne bore (zbog spuštenih obrazi)

Šta li njega muči?

 

I treće, kortizol izaziva vazokonstrikciju perifernih tkiva, odnosno sužavanje krvnih sudova kože generalno, i ruku, nogu, i lica posebno. To izaziva suvoću kože, manjak nutrijenata, i slabiju regeneraciju epitela. Ovaj efekat kortizola se vrlo teško rešava kod osoba koje decenijama nisu obraćale pažnju na to, i, za razliku od mišićne napetosti i gubljenja masnog tkiva, mogućnosti su ovde jako ograničene.

Ipak, postoje vrlo jasni rani znaci koji će vam lako dati do znanja da stres utiče na zdravlje vaše kože:

  • hladni prsti ruku, i posebno nogu
  • suva koža (kod osoba kod kojih inače nije takva)
  • napetost u vratu koja vežbama istezanja ne prolazi
  • podočnjaci “od nespavanja” koji postaju još izraženiji nakon sna
  • istanjena kosa
  • itd.

Ako primetite ove rane znake, shvatite to kao “wake-up call”. Počnite da razmišljate o uzrocima stresa, i kako ih rešiti. Konsultacija sa dobrim terapeutom je za dosta ljudi dobar prvi korak, ali i samo razmišljanje o stresu kao pojavi umesto o stvarima koje ga izazivaju je odličan način da počnete da se borite sa time.

Sa druge strane, ako bolje izgledate, i stres će biti manji 😊

Dr. Srđan Pandurević je lekar estetske medicine iz Beograda, i možete ga zapratiti na Instagramu, ili se javiti na WhatsApp/Viber (0621145537) ako želite konsultaciju za vas i vašu lepotu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *