LIFESTYLE

Botoks – Kada Početi?

dr. Srđan Pandurević

piše dr. Srđan Pandurević

Ja imam ordinaciju estetske medicine, i ubedljivo najčešća procedura koju radim je botoks lica. U svojoj praksi, primećujem da su mi klijentkinje (i klijenti) sve mlađi poslednjih par godina. Pre, to bi u proseku bile žene u svojim četrdesetim, retko muškarci. Sada botoks rade svi. Postavlja se pitanje, otkud ta promena?

Botoks je nekada bio dobro skrivena tajna holivudskih zvezda, kako zbog svoje cene, tako i zbog mistike koja je okruživala takvu intervenciju. Srećom, u poslednjih desetak godina, i mi obični smrtnici smo dobili mogućnost da imamo savršeno lice, mnogo duže nego što nam genetika daje. Genetika i stil života, da budemo iskreni. Uprkos tim pošastima glatke kože, rezultati su fascinantni.

Neki od komentara mojih pacijentkinja nakon botoksa:
– “na poslu su mi svi rekli da sijam
– “tako me je nervirala ova brazda između obrva, i sad je jednostavno nema
– “nisam mislila da ću ikad više izgledati ovako

…i tako dalje. Jedna ispovest koju neću nikad zaboraviti: “doktore, ja imam kreme za jutarnju rutinu, kreme za večernju rutinu, preparate za sunčani dan, maske za dane kada ostajem kući. Ali sve to zajedno nema efekat ni blizu ovoga što mi radi botoks dva puta godišnje”. Tu dolazimo do glavnog benefita botoksa: pored efekta na postojeće bore, on sprečava nastanak novih bora. I to je mislim razlog što ga rade sve mlađi ljudi. Razlog toga je što su bore pre svega uzrok rada mišića lica.

nisam mislila da ću ikad više izgledati ovako

 

Za razliku od svih drugih mišića tela, mišići lica se pričvršćuju direktno za kožu. Na mestu pričvršćenja vuku kožu unutra i prave prevoj. U mladosti, taj se prevoj vidi samo kad se smešimo, ili ljutimo, i onda nestaju. Vremenom, od hiljada osmeha i hiljada briga, ti prevoji postaju sve dublji, dok u jednom trenutku ne naprave stalnu boru. I to je razlog zašto botoks u ranijim godinama čuva lice zrelijeg doba.

Nego da skratim, kada treba početi sa botoksom? To zavisi od više faktora, a ovo su okvirne smernice u zavisnosti od toga:
– osobe sa blagom mimikom i osobe koje nemaju mnogo stresa u životu: 30-35 godina
– osobe sa prosečnom mimikom lica: 28-32 godine
– osobe sa jakom mimikom i osobe koje žive stresan život: 25-30 godina

Pored toga, botoksom mogu i da se zategnu obrve, što pravi lepši, dramatičniji oblik obrva, a usput zateže kapke. Za tu primenu se može početi već od dvadesete godine pa nadalje.

Još jedna stvar: možda će zvučati paradoksalno, ali što se više radi botoks, to treba ređe da se radi. Ko radi botoks prvi put, primetiće da efekat popušta već nakon 4-5 meseci. Sa druge strane, ko radi botoks godinama primećuje da lice ostaje glatko duže, i radi ga dva puta godišnje, a i ređe.

Na kraju, nemojte misliti da je prerano za botoks ako još nemate duboke bore — verovatno je upravo sada vreme da počnete.

Dr. Srđan Pandurević je lekar estetske medicine iz Beograda, i možete ga zapratiti na Instagramu, ili se javiti na WhatsApp/Viber (0621145537) ako želite konsultaciju za vas i vašu lepotu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *