DAY TO DAYKULTURA

Šest godina od smrti Nebojše Glogovca

Nebojša Glogovac, nezaboravan glumački talent, ostavio je neizbrisiv trag u svetu srpskog glumišta. Rođen 30. avgusta 1969. godine u Trebinju, Bosna i Hercegovina, Glogovac je bio jedan od najcenjenijih i najvoljenijih glumaca na prostoru bivše Jugoslavije, a preminuo je tačno pre 6 godina, na današnji dan.

Glogovac je svoju glumačku karijeru započeo u pozorištu, gde je brzo privukao pažnju svojim ulogama. Njegova sposobnost da se lako transformiše i prenese duboke emocije na publiku ubrzo ga je lansirala među najvažnije i najcenjenije pozorišne umetnike u regionu.

Međutim, Glogovac je takođe ostvario značajne uspehe i na filmskom platnu. Njegova uloga u filmu “Ubistvo s predumišljajem” iz 1995. godine, koji je režirao Goran Paskaljević, donela mu je veliku popularnost i afirmisala ga kao filmsku zvezdu. Tokom svoje bogate karijere, Glogovac je ostvario brojne zapažene uloge u filmovima kao što su “Raj”, “Bure baruta”, “Ustav Republike Hrvatske”, “Klopka”, i mnogi drugi..

29, March, 2017, Belgrade – The final rally Sasa Jankovic candidate for President of the Republic of Serbia. Nebojsa Glogovac. Photo: Antonio Ahel/ATAImages.
29, mart, 2017, Beograd – Zavrsni miting Sase Jankovica kandidata za predsednika Republike Srbije. Foto: Antonio Ahel/ATAImages.

Otkada sam ga gledala u filmu Ubistvo s predumišljajem, znala sam da se pojavio veliki glumac. Sve ono što će uraditi kasnije na filmu, u pozorištu i na televiziji svrstalo ga je u velikog evropskog glumca, rekla je Milena Dravić, srpska glumica

 

Otišao je jedan od najvećih u istoriji srpskog glumišta. Otišao je najveći glumac srednje generacije celog regiona. Otišao je dobar čovek, dobar prijatelj i dobar umetnik. – Dragan Bjelogrlić, srpski glumac i reditelj

Imao je neprevaziđene transformacije, delikatan pristup svakom liku, a u javnosti je bio čist i dostojanstven, izjavio je Milan Vlajčić, književni i filmski kritičar.

03, April, 2017, Belgrade – Nebojsa Glogovac – serbian actor. Nebojsa Glogovac. Photo: Stefan Tomasevic/ATAImages
03, april, 2017, Beograd – Nebojsa Glogovac, srpski glumac. Foto: Stefan Tomasevic/ATAImages

 

Nažalost, 2018. godine svet je izgubio ovog velikog umetnika. Nebojša Glogovac preminuo je u 48. godini života, ali je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj kinematografiji i pozorištu. Njegova nasleđa nastavljaju živeti kroz njegove nezaboravne uloge i doprinos srpskoj kulturi.

Nebojša Glogovac će zauvek biti upamćen ne samo po svojoj vanvremenskoj glumačkoj veštini već i po svojoj posvećenosti umetnosti i ljubavi prema pozorištu i filmu. Njegov doprinos srpskoj kulturi ostaje neizmeran, a njegova dela nastavljaju inspirisati nove generacije umetnika.

 

Naslovna fotografija: Imdb, Nebojsa Glogovac and Marko Djurovic in The Trap (2007)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *